Date van Utteren

 

 

Date van Utteren

©Erna Schütten

Cursussen Fotografie en Photoshop Lightroom en CC 2019

Normaal starten groepscursussen half oktober, tot die tijd zijn alleen privélessen of nieuwe privégroepjes mogelijk. De volgende cursussen worden bij voldoende belangstelling het komend seizoen gegeven:

  • Basiscursus Fotografie: 10 lessen, kosten 300 Euro, donderdagavond (tweewekelijks) 
  • Vervolgcursus Fotografie: 10 lessen, kosten 280 Euro, woensdagdagavond (tweewekelijks)  
  • Photoshop Lightroom: 10 lessen, kosten 350 Euro, maandagmiddag en maandagavond (tweewekelijks)
  • Photoshop Lightroom én Photoshop CC samen, kosten 350 Euro, dinsdagavond (tweewekelijks)
  • Privélessen: kosten 30 Euro (Fotografie) en 35 Euro (Photoshop Lightroom) per uur

De fotografiecursussen (basis en vervolg) zijn bedoeld voor iedereen die meer wil dan 'op de automaat' fotograferen en die de verschillende mogelijkheden van zijn digitale spiegelreflex of systeemcamera wil leren kennen en die door uitdagende opdrachten de inhoud van zijn of haar foto's wil verdiepen. De cursussen kenmerken zich door de combinatie van theorie en techniek van de fotografie en de camera en veel praktijk. Ze zijn uiteraard gebaseerd op mijn eigen lesboek 'Een knipoog naar het licht'. Daarbij krijg je gerichte foto-opdrachten om de (effecten van) speciale instellingen, compositie, onderwerp- en standpuntkeuze in de praktijk te leren kennen en daardoor betere foto's te leren maken. Doordat de groepen klein zijn kan ik in de opbouw van de cursus gericht rekening houden met de individuele wensen van de deelnemers. Ook de specifieke opdrachten zijn voor een groot deel individueel gericht op de eigen (foto-)interesses.

 

Daarnaast is er de cursus Photoshop Lightroom voor fotografen (amateur of semi-professioneel) die (gaan) fotograferen in RAW (ruwe pixels) en die door het zelf ontwikkelen van de opnamen de hoogste kwaliteit uit hun foto's willen halen. Wie al een basis heeft in Photoshop Lightroom kan de gecombineerde cursus Lightroom en Photoshop CC volgen: dé beste combinatie voor vergevorderde fotografen!

De cursussen kunnen individueel worden gevolgd via privélessen of in kleine groepjes (van minimaal 4 tot maximaal 6 personen). De cursussen worden in huiselijke sfeer gegeven, maar hebben desondanks een professionele inhoud en karakter. De groepscursussen starten alleen in oktober.
Naast een basis- en vervolgcursus fotografie zijn er van tijd tot tijd gespecialiseerde workshops en worden er voor en door gevorderde cursisten foto-uitstapjes en fotoreizen georganiseerd.

 

Ik (fotograaf en docent Date van Utteren) heb jarenlang bij KPN gewerkt als psycholoog en marketing- en communicatie-manager. Vanaf 2002 heb ik me door zelfstudie op digitale fotobewerking gestort en heb ik ruim 7 jaar cursussen Photoshop Elements gegeven. Mijn cursisten hebben mij gestimuleerd ook cursussen fotografie te ontwikkelen en te geven. Daarvoor heb ik zelf fotografie-opleidingen gevolgd bij Simone Henken en Johan van de Watering. Ik ontwikkel mijn ruwe digitale opnamen met het programma Photoshop Lightroom en Photoshop CC. Over het eerste programma verscheen in 2007 het boek 'Photoshop Lightroom Uitgelicht!' van mijn hand, waarvan twee edities zijn verschenen. Vanaf 2009 geef ik basis- en vervolgcursussen Fotografie en Photoshop Lightroom en vanaf 2016 ook curussen Photoshop CC (gecombineerd met Photoshop Lightroom).

Daarnaast publiceerde ik drie fotoboeken: 'Samenwerking van binnenuit' (samen met Aart en Fredy Blom); 'Karakters', met gedichten van Fredy Blom (zie hier) en 'Dubbelportretten', eveneens met gedichten van Fredy Blom. In augustus 2013 is mijn eigen lesboek 'Knipoog naar het licht' met veel voorbeeldfoto's van mijn cursisten uitgegeven! Dit boek is inmiddels geheel uitverkocht.